Reklama

Bardzo włoska i bardzo aromatyczna zapiekanka.

Składniki:

bagietka lub długa ciabatta
3 kulki mozzarelli
4 duże pomidory
15 sztuk czarnych oliwek
oliwa z oliwek
listki bazylii, sól, pieprze
Sos:
1 puszka pomidorów w zalewie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Sos:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć minutę, a następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, cukier i oregano. Całość dusić na średnim ogniu, aż z podanych składników powstanie gęsty sos. Usunąć liść laurowy z sosu. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem.
Zapiekanka:
Bagietki lub ciabatty podzielić na 3 części i każdą z nich przekroić wzdłóż na pół. Ułożyć na blasze do pieczenia, a następnie każdą pokryć przygotowanym wcześniej sosem ( może być jeszcze ciepły). Na wierzchu bagietki lub ciabatty układać na przemian plasterki pomidorów i mozzarelli. Oliwki pokroić w plasterki i poukładać wg własnej fantazji na zapiekankach. Liście bazylii lekko poszatkować i posypać nimi po wierzchu zapiekanki. Na końcu każdą porcję polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać solą i pieprzem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama