
Zapiekane jabłka
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jabłka: 6 szt.
- skórka z cytryny: 1 szt.
- sok z cytryny: 1 szt.
- masło klarowane: 90 ml
- pieprz czarny: 3 g
- rozmaryn: 3 g
- cydr: 400 ml
- słodka papryka: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Umyte jabłka osuszamy, kroimy ze skórką (najlepiej za pomocą krajalnicy) na równe cząstki. Wkładamy do dużej żaroodpornej formy, mieszamy z sokiem z cytryny, masłem, cydrem i przyprawami wedle uznania, jednak jabłka powinny być pikantne. Pieczemy w temp. 180°C, aż zmiękną, ale zachowają kształt. Przed podaniem posypujemy skórką z cytryny. Podajemy na gorąco.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

