
Zapiekane tortiglioni z mozzarellą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- tortiglioni: 400 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- masło: 45 g
- parmezan: 50 g
- prosciutto crudo: 100 g
- natka pietruszki: 4 gałązki
- bułka tarta: 20 g
- mozzarella: 125 g
- cynamon: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, osączamy i mieszamy z 2 łyżkami masła, połową parmezanu, szynką, natką pietruszki i świeżo startym pieprzem (nie żałujemy).
krok 2
Formę do zapiekania smarujemy pozostałym masłem i obsypujemy bułką tartą.
krok 3
Do formy wkładamy połowę przygotowanego makaronu. Posypujemy mozzarellą, przykrywamy pozostałym makaronem, posypujemy resztą parmezanu i bułki tartej.
krok 4
W piekarniku ustawiamy grzanie z góry i temp. 180°C, zapiekamy całość ok. 10 min.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

