Reklama

Zakręcone rurki, czyli tortiglioni, świetnie łapią sos i nadaje się do zapiekania. Pyszna zapiekanka makaronowa to idealne, proste danie jednogarnkowe.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, osączamy i mieszamy z 2 łyżkami masła, połową parmezanu, szynką, natką pietruszki i świeżo startym pieprzem (nie żałujemy).

  • krok 2

    Formę do zapiekania smarujemy pozostałym masłem i obsypujemy bułką tartą.

  • krok 3

    Do formy wkładamy połowę przygotowanego makaronu. Posypujemy mozzarellą, przykrywamy pozostałym makaronem, posypujemy resztą parmezanu i bułki tartej.

  • krok 4

    W piekarniku ustawiamy grzanie z góry i temp. 180°C, zapiekamy całość ok. 10 min.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

Notka redakcyjna:

Tortiglioni to lekko skręcone rowkowane rurki. Idealnie łącza się z sosami kremowymi, jarzynowymi i mięsnymi. Dzięki swemu kształtowi świetnie nadają się do zapiekania, wybornie smakują także z klasycznym sosem bolońskim.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama