
Zapiekane ziemniaki z serem pleśniowym
- ziemniaki: 4 szt.
- masło: 3 łyżki stołowe
- olej: 2 łyżki stołowe
- boczek wędzony: 6 plasterków
- śmietana 30%: 2 łyżki stołowe
- cebula: 1 szt.
- gorgonzola: 20 dag
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól morska: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Wyszorowane ziemniaki nakłuwamy widelcem, nacieramy je połową oleju, oprószamy solą i mielonym pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 1 godz. 15 min, aż ich skórka będzie chrupiąca, a wnętrze po nakłuciu miękkie.

krok 2
Pozostały olej i połowę masła rozgrzewamy na patelni. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i delikatnie podsmażamy przez 15–20 min, aż zmięknie i stanie się złocista, zdejmujemy z patelni i odstawiamy, a na patelnię wkładamy pokrojony boczek i smażymy, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i umieszczamy na papierze kuchennym.

krok 3
Ziemniaki przecinamy wzdłuż na pół, wyjmujemy miąższ, pozostawiając w skorupce ziemniaka cienką jego warstwę. Miąższ przekładamy do miski i miażdżymy z pozostałym masłem i śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, boczek, 3/4 sera i połowę natki pietruszki.

krok 4
Farsz nakładamy łyżką do skorup ziemniaczanych i wierzch posypujemy pozostałym serem. Połówki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika na 10–15 min, aż ser się stopi i nabierze złotego koloru. Posypujemy pozostałą natką pietruszki i natychmiast podajemy.


