
Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ziemniaki: 4 szt.
- olej: 2 łyżki stołowe
- kiełbasa: 100 g
- mrożona mieszanka warzyw: 2 szklanki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- papryka wędzona: 1 szczypta
- czosnek mielony: 1 szczypta
- tymianek: 1 szczypta
- żółtko: 2 szt.
- ketchup: 1 łyżka stołowa
- ser żółty: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ugotowane duże ziemniaki przecinamy wzdłuż na połówki, wydrążamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojoną pikantną kiełbasę i mieszankę węgierską. Smażymy, aż odparuje woda, a warzywa pozostaną lekko jędrne.
krok 2
Oprószamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, mieszamy z kawałkami wydrążonymi z ziemniakami, jeszcze chwilę podsmażamy. Żółtka mieszamy z około czterema łyżkami keczupu, dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy ze startym miękkim, żółtym serem. Masą napełniamy ziemniaki, zapiekamy w temp. 180°C, aż ser się rozpuści.

