Pikantna, bardzo sycąca i smaczna zapiekanka
Składniki:
2 garstki makaronu
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebulka
3 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu lub sosu cygańskiego
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
40 g twardego sera żółtego
po łyżce oregano i bazylii
łyżeczka chili
1/2 łyżeczka wegety, sól i pieprz
Kroki przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić
Paprykę umyć, pozbyć się gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę
Cebulkę drobno posiekać
W miseczce wymieszać: przecier pomidorowy, keczup/sos, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, chili oraz zioła
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulkę
Do cebuli dodać paprykę i dusić pod przykryciem ok 3-4 min, następnie dodać przygotowany sos, ew dolać 2-3 łyżki gorącej wody, smażyć 2 minuty na wolnym ogniu ciągle mieszając
W żaroodpornym naczyniu ułożyć makaron, posypać wegetą, polać odrobiną oleju, zalać 3 łyżkami gorącej wody.
Na makaron wyłożyć przygotowane chili, posypać kukurydzą oraz serem. Wierzch oprószyć bazylią
Zapiekać 20 min w 200 stopniach C.


