Smaczna zapiekanka z dynia w roli glównej.
Składniki:
papryka czerwona,
300g obranej dyni,
3 cebule,
łyżka maki ( z lekkim czubem),
vegeta, papryka, pieprz, łyżeczka cukru, kilka kropel soku z cytryny, oregano.
1/2 szklanki rosołu (pół szklanki gorącej wody + poł kostki rosołowej np drobiowej),
1/2 szklanki słodkiej śmietany,
3 łyżki oliwy lub oleju,
łyżka masła krowiego
Kroki przygotowania:
Dynie obrac, umyc i pokroic na ok pólcentymetrowe prostokaty, po czym wrzucic do garnka z sola i cukrem, zalac wrzatkiem i gotowac przez ok 8 min, odcedzic. Cebule obrac, umyc i zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Papryke obrac umyc i pokroic w cienkie slupki. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic papryke, podsmazyc przez kilka minut (3-5), po czym dodac cebule, smazyc kolejne 2-3 minuty, dodac make, odrobine soli, wymieszac. Zalac rosolem, wymieszac, dodac smietanke, przyprawic sola, pieprzem, papryka i odrobina vegety. W formie do zapiekania ulozyc dynie, zalac sosem, wierzch posypac oregano i wlozyc do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach (pierwsze 10 minut pieklam w 220, nastepne 20 minut, w 200 stopniach, do zezlocenia). Podawac na cieplo.
1 z 1

zapiekanka_dyniowa
Zapiekanka dyniowa


