Reklama

Zamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania

Składniki:

ok. 1 kg białej kapusty
500 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 jajek
250 ml śmietany 30%
3 torebki ryżu
3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów
sól, pieprz słodka papryka mielona ostra papryka mielona przyprawa do mielonego zioła prowansalskie
olej do smażenia

Kroki przygotowania:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy.
Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy wszystko łyżką.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno układamy warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wykładamy połowę mięsa z ryżem. Następnie układamy drugą warstwę kapusty i na nią drugą połowę mięsa z ryżem. Na końcu układamy trzecią warstwę kapusty.
Jajka rozbełtujemy, mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy nimi składniki w naczyniu żaroodpornym. Zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50-60 min.
Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama