
Zapiekanka gyros z makaronem
- makaron rigatoni: 300 g
- cebula dymka: 100 g
- pieczarki: 250 g
- pomidor: 2 szt.
- olej: 30 ml
- filet z kurczaka: 400 g
- czarne oliwki: 80 g
- pomidory w puszce: 400 g
- śmietana 18%: 100 g
- czerstwe bułki: 100 g
- papryka w proszku: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- cukier: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- ajwar: 60 g
- ser żółty: 150 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal870
- tłuszcz38g
- węglowodany80g
- białko48g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Następnie myjemy cebulę dymkę i kroimy ją w krążki. Pieczarki oczyszczamy, po czym rozkrajamy je na ćwiartki. Pomidory myjemy i tniemy w plastry. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni Celsjusza (z termoobiegiem: 180 stopni Celsjusza). Przygotowujemy naczynie do zapiekania (forma o wymiarach 20x30 cm będzie odpowiednia) i smarujemy tłuszczem.
krok 2
Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę dymkę oraz pieczarki i smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy warzywa z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy mięso do warzyw. Gyros smażymy w sosie przez około 2–3 minuty. Czarne oliwki kroimy w plasterki. Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, układamy w naczyniu naprzemiennie warstwy grzybów, oliwek i makaronu.
krok 3
Sos pomidorowy: masę pomidorową doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ajwarem. Mieszamy z kwaśną śmietaną, a następnie całość wylewamy na ułożone w naczyniu składniki.
krok 4
Pieczenie: na wierzchu układamy plasterki pomidora. Chleb kruszymy, ścieramy twardy ser żółty (typu parmezan) i posypujemy nimi zapiekankę gyros z makaronem. Całość pieczemy w piekarniku przez około 15 minut.

