
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem
- bakłażan: 3 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- oliwa z oliwek: 150 ml
- mięso mielone wołowe: 400 g
- czosnek: 2 ząbki
- pomidor: 5 szt.
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżek stołowych
- sos worcestershire: 1 łyżeczka
- oregano: 1 łyżeczka
- majeranek: 1 łyżeczka
- czarne oliwki: 50 g
- makaron spaghetti: 200 g
- parmezan: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie zapiekanki z bakłażanem jest proste, wystarczy trzymać się poniższego przepisu. Bakłażana umyj z zimnej wodzie i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój na plastry o grubości około 3mm, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody z bakłażana, który się zebrał (najlepiej użyć ręczników papierowych). Rozgrzej patelnie, wlej trochę oliwy i obsmaż bakłażana z obu stron. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
krok 2
Jak zrobić sos do zapiekanki z bakłażanów? Na patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy, mocno rozgrzewamy, wrzucamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 5 minut, mieszając, aby rozbić grudki mięsa. Pomidory bez skóry i pestek, ścieramy, mieszamy z koncentratem pomidorowym, sosem worcestershire, drobno posiekanymi ziołami i plasterkami oliwek. Dodajemy do patelni, mieszamy, dusimy aż powstanie gęsty sos i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Spaghetti gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z sosem na patelni i 10 dag parmezanu.
krok 3
Niedużą tortownicę smarujemy oliwą, na dno kładziemy krążek papieru do pieczenia. Wykładamy szczelnie połową plastrów bakłażanów, aby lekko na siebie nachodziły, wykładamy cały makaron z sosem i przykrywamy resztą plasterków bakłażana, mocno dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na około 40 min. Po wyjęciu zostawiamy danie na 5-minutowy odpoczynek, staramy się zdjąć obręcz i pokroić jak tort. Zapiekankę z bakłażanem posypujemy obficie drobno startym parmezanem, podajemy z pomidorami z oliwą i świeżą bazylią.

