
Zapiekanka makaronowa z marchewką i bakaliami
- marchewka: 3 szt.
- sól: 1 szczypta
- brązowy cukier: 50 g
- mleko: 300 ml
- śmietanka: 300 ml
- masło: 3 łyżki stołowe
- makaron spaghetti: 120 g
- jajka: 3 szt.
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- pomarańcze: 1 szt.
- bułka tarta: 1 łyżka stołowa
- daktyle: 80 g
- suszona żurawina: 80 g
- suszone morele: 80 g
- płatki migdałowe: 80 g
- kardamon: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Marchewki kroimy w cieniutkie plasterki lub ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Mieszamy z niewielką ilością soli i połową cukru, odstawiamy na 30 min. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy 2 łyżki masła, zagotowujemy. Na wrzącą mieszankę wrzucamy makaron i trzymamy na niewielkim ogniu,
aż zmięknie.
krok 2
Odcedzamy, zachowując płyn. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem,
dodajemy przyprawy i otartą skórkę z 1/2 sparzonej pomarańczy. Z owocu wyciskamy sok. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą, wkładamy makaron, marchewkę, suszone bakalie z wyjątkiem płatków migdałowych, mieszamy.
krok 3
Ostudzone mleko łączymy z jajkami i sokiem z pomarańczy, zalewamy zawartość formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C, najlepiej w
kąpieli wodnej. Pieczemy 30 min, odkrywamy i dopiekamy na rumiano jeszcze
ok. 20 min. Podajemy na ciepło, na plastrach obranej z błon pomarańczy, z łyżką
greckiego jogurtu. Posypujemy kardamonem.

