
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- makaron penne: 400 g
- cebula: 2 szt.
- olej rzepakowy: 30 ml
- mięso mielone wieprzowe: 500 g
- passata pomidorowa: 700 ml
- sól: 10 g
- pieprz czarny: 2 g
- słodka papryka: 5 g
- chili: 1 g
- zioła prowansalskie: 5 g
- ser żółty: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie makaronu: w dużym garnku wstawiamy do zagotowania wodę. Dodajemy łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nastęnie odcedzamy na sitku.
krok 2
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (15 ml) i podsmażamy na nim cebulę przez 2–3 min.
krok 3
Mięso wieprzowe: dodajemy je do cebuli i smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 8–10 min. Kilka razy mieszamy składniki.
krok 4
Sos boloński: do cebuli i mięsa dodajemy passatę pomidorową. Podgrzewamy przez kolejne 10 min. Doprawiamy solą (5 g), pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy także zioła prowansalskie. Mieszamy, aby połączyć składniki.
krok 5
Przygotowanie do pieczenia: naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym olejem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
krok 6
Układanie zapiekanki: do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron i przykrywamy go sosem z patelni. Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min.
krok 7
Podawanie: zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym jest już gotowa, jednak lepiej jest odczekać ok. 10 min od upieczenia. Gdy trochę przestygnie, zetnie się i będzie jeszcze smaczniejsza.

