
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- makaron: 500 g
- jajka: 4 szt.
- pieczarki: 500 g
- zielone oliwki: 10 szt.
- ser żółty: 300 g
- mozzarella: 50 g
- tymianek: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- masło: 1 łyżka stołowa
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal345
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Jajka rozmącamy w misce. Ser żółty ścieramy i połowę dodajemy do jajek. Dokładnie mieszamy. Ser i jajka wlewamy do naczynia z makaronem i całość mieszamy.

krok 2
Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy pieczarki. W międzyczasie mozzarellę kroimy mozzarellę - w kostkę lub plastry.

krok 3
Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron wymieszany z jajkami i serem. Na wierzchu kładziemy pieczarki, pokrojoną mozzarellę i oliwki. Posypujemy resztą startego sera, tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.


