
Zapiekanka makaronowa z szynką
- masło: 50 g
- cebula: 1 szt.
- szynka gotowana: 200 g
- szczypiorek: 0.5 pęczka
- mleko: 500 ml
- śmietana 30%: 400 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- gouda: 150 g
- makaron świderki (fusilli): 400 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik z włączonym termoobiegiem nagrzewamy do temperatury170°C (190°C dla trybu góra-dół). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przygotowanie: piekarnik z włączonym termoobiegiem nagrzewamy do temperatury170°C (190°C dla trybu góra-dół). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
krok 2
Przygotowanie składników: cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w paski. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i kroimy w drobne krążki. Ścieramy ser żółty.
krok 3
Smażenie: cebulę i czosnek podsmażamy na maśle (30 g) przez 2–3 minuty.
krok 4
Sos do zapiekanki: do cebuli i czosnku dodajemy mąkę i ponownie podsmażamy na wolnym ogniu. Dolewamy mleko i mieszamy całość przy użyciu trzepaczki do uzyskania gładkiej masy. Następnie całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy szczypiorek, ponownie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
krok 5
Mieszanie składników: suchy makaron mieszamy ze startym serem gouda (100 g) i pokrojoną na paseczki szynką. Zalewamy sosem, a wierzch posypujemy pozostałym serem (50 g).
krok 6
Pieczenie: zapiekankę z makaronem i szynką władamy do piekarnika na 30–35 minut, do uzyskania złotego koloru.

