
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
- makaron penne: 400 g
- sól: 5 g
- czosnek: 3 ząbki
- cebula: 1 szt.
- papryka: 2 szt.
- olej: 15 ml
- tuńczyk w sosie własnym: 340 g
- koncentrat pomidorowy: 30 ml
- pomidory w puszce: 800 g
- pieprz czarny: 2 g
- oregano: 5 g
- ser żółty: 200 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie makaronu: w dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania. Gdy zaczyna wrzeć dodajemy makaron, szczyptę soli i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy.
krok 2
Przygotowanie warzyw: cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy na pół, wycinamy nasiona i również kroimy na małe kawałki.
krok 3
Smażenie dodatków: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przygotowane warzywa i smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 5–7 min.
krok 4
Tuńczyk: odcedzamy go z zalewy i przekładamy do warzyw na patelnię. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy przez kolejne 3 min.
krok 5
Sos pomidorowy: czas na pomidory z puszki. Dodajemy je na patelnię, mieszamy i doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i oregano. Podgrzewamy przez ostatnie 2–3 min.
krok 6
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
krok 7
Składanie zapiekanki: ugotowany makaron przekładamy do naczynia. Dodajemy sos z patelni i dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy żółtym serem.
krok 8
Pieczenie: zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 min.
krok 9
Podawanie: zapiekanka makaronowa z tuńczykiem jest gotowa, gdy ser na wierzchu jest zapieczony na ładny, rumiany kolor. Wyciągamy ją z pieca i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

