
Zapiekanka naleśnikowa z mięsem i pomidorami
- cebula: 1 szt.
- mozzarella: 150 g
- czosnek: 2 ząbki
- cukier: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 6 g
- natka pietruszki: 30 g
- śmietana 18%: 80 g
- sok pomidorowy: 350 ml
- olej: 30 ml
- mąka pszenna: 200 g
- mleko: 250 ml
- masło klarowane: 30 g
- jajka: 2 szt.
- pieczarki: 100 g
- mięso mielone: 350 g
Sposób przygotowania
krok 1
Naleśniki: jajka mieszamy z mlekiem, szczyptą soli i cukru oraz i 2 łyżkami natki. Stopniowo dodajemy mąkę. W razie potrzeby dolewamy wodę. Ciasto odstawiamy na 30 min. Naleśniki smażymy na maśle, rumieniąc je z obu stron.
krok 2
Farsz: cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki i mięso, smażymy, mieszając ok. 10 min. Wlewamy szklankę soku i dusimy ok. 30 min. Gdy farsz zgęstnieje, przyprawiamy solą oraz pieprzem, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 10 min. Dodajemy śmietanę (3 łyżki odkładamy) i natkę pietruszki. Mieszamy.
krok 3
Zapiekanie: naleśniki posypujemy startą mozzarellą (3 łyżki pozostawiamy). Nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną. Posypujemy resztą mozzarelli i zapiekamy 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

