Reklama

Taką zapiekankę możemy przygotować dzień wcześniej - po odgrzaniu będzie jeszcze lepsza.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Naleśniki: jajka mieszamy z mlekiem, szczyptą soli i cukru oraz i 2 łyżkami natki. Stopniowo dodajemy mąkę. W razie potrzeby dolewamy wodę. Ciasto odstawiamy na 30 min. Naleśniki smażymy na maśle, rumieniąc je z obu stron.

  • krok 2

    Farsz: cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki i mięso, smażymy, mieszając ok. 10 min. Wlewamy szklankę soku i dusimy ok. 30 min. Gdy farsz zgęstnieje, przyprawiamy solą oraz pieprzem, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 10 min. Dodajemy śmietanę (3 łyżki odkładamy) i natkę pietruszki. Mieszamy.

  • krok 3

    Zapiekanie: naleśniki posypujemy startą mozzarellą (3 łyżki pozostawiamy). Nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną. Posypujemy resztą mozzarelli i zapiekamy 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama