
Zapiekanka pasterska
- mięso mielone: 600 g
- cebula: 120 g
- czosnek: 2 ząbki
- marchewka: 180 g
- groszek: 100 g
- przecier pomidorowy: 60 g
- sos worcestershire: 20 ml
- bulion warzywny: 500 ml
- seler naciowy: 150 g
- ziemniaki: 1 kg
- masło: 100 g
- mleko: 60 ml
- tymianek: 6 g
- rozmaryn: 3 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- olej: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: obieramy warzywa. Cebulę siekamy, a marchewkę i seler kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
krok 2
Nadzienie do shepherd’s pie: szklimy cebulę na oleju. Wrzucamy czosnek. Podgrzewamy go, aż uwolni aromat. Dodajemy marchewkę i seler, a po chwili także mieloną wołowinę lub jagnięcinę. Smażymy, żeby mięso odparowało z nadmiaru wody i się zarumieniło. Wlewamy bulion, sos worcestershire i passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dusimy przez około 20–30 minut.
krok 3
Purée ziemniaczane: odlewamy i odparowujemy ugotowane kartofle. Ugniatamy je z mlekiem i masłem na jednolitą masę.
krok 4
Zapiekanka pasterska: dodajemy groszek do mięsa z warzywami. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Nadkładamy warstwę ziemniaczanego purée. Wyrównujemy je i zdobimy wzorkami za pomocą widelca. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na mniej więcej pół godziny lub do czasu, kiedy ziemniaki się zarumienią.

