Reklama

Doskonały sposób na wykorzystanie czerstwej bułki lub chałki - wypróbuj przepis na zapiekankę waniliową z truskawkami. Najlepsza w towarzystwie lodów waniliowych!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Pieczywo kroimy w kostkę. Żółtka ucieramy z cukrem, proszkiem do pieczenia i połową śmietany, mieszamy z pieczywem, odstawiamy na 10 min.

  • krok 2

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Żaroodporną formę do tarty lekko natłuszczamy, posypujemy tartą bułką.

  • krok 3

    Oczyszczone truskawki kroimy w plasterki. Białka ubijamy z jedną torebką cukru waniliowego. Namoczone pieczywo mieszamy z truskawkami i pianą, nakładamy do formy, pieczemy około 40 min.

  • krok 4

    Resztę kremówki ubijamy z drugą torebką cukru waniliowego na sztywno. Zapiekankę oprószamy cukrem pudrem, podajemy z waniliową śmietaną.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017

Porady:

Inną wersją zapiekanego deseru z truskawkami jest crumble: 1 kg truskawek obieramy i kroimy w grube plasterki, dodajemy 3 łyżki cukru, mieszamy, przekładamy do formy. Z 3 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i 3 łyżek masła robimy kruszonkę, (zagniatamy palcami, tworząc okruszki). Kruszonką i 2 łyżkami płatków migdałowych posypujemy truskawki. Zapiekamy 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Podajemy gorące, pysznie smakuje z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama