
Czekoladowy mazurek na biszkopcie
- masło: 100 g
- soda oczyszczona: 5 g
- kakao: 30 g
- mleko: 150 ml
- jajka: 2 szt.
- cukier trzcinowy: 165 g
- olej słonecznikowy: 150 ml
- mąka: 165 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- czekolada mleczna: 150 g
- cukier puder: 100 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal439
- tłuszcz27g
- tłuszcz nasycony10g
- węglowodany43g
- cukry32g
- błonnik2g
- białko5g
Sposób przygotowania
krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm i głębokości minimum 5 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Do suchej i czystej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sodę, proszek do pieczenia i krótko mieszamy składniki.
krok 3
Do drugiej miski wsypujemy cukier, wlewamy olej i mleko, wbijamy jajka i mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy (możemy zrobić to mikserem lub rózgą kuchenną). Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
krok 4
Masę wlewamy do formy i pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrośnięte (warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe). Gotowy biszkopt przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
krok 5
100 g mlecznej czekolady (możemy też użyć deserowej) łamiemy na małe kosteczki, wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia. Resztę czekolady siekamy.
krok 6
W tym czasie masło i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie cienką strużką wlewamy czekoladę, wciąż miksując, aż masa będzie gładka i jednolita.
krok 7
Krem wykładamy na wierzch wystudzonego ciasta, tworząc nieregularną powierzchnię, na końcu posypujemy posiekaną czekoladą. Czekoladowy mazurek na biszkopcie warto udekorować również jadalnymi wielkanocnymi jajeczkami. Świetnie sprawdzą się też bakalie i pokruszone herbatniki.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

