Reklama

Czekoladowy mazurek na biszkopcie to delikatniejsza wersja tego wielkanocnego ciasta na tradycyjnym, kruchym spodzie. Połączenie puszystego jak chmurka kakaowego biszkoptu z maślanym i mocno czekoladowym kremem sprawia, że każdy z chęcią sięgnie po dokładkę. Wystarczy udekorować go pokruszonymi ciasteczkami albo bakaliami i mamy idealny czekoladowy mazurek biszkoptowy.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal439
  • tłuszcz27g
  • tłuszcz nasycony10g
  • węglowodany43g
  • cukry32g
  • błonnik2g
  • białko5g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem). Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm i głębokości minimum 5 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 2

    Do suchej i czystej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sodę, proszek do pieczenia i krótko mieszamy składniki.

  • krok 3

    Do drugiej miski wsypujemy cukier, wlewamy olej i mleko, wbijamy jajka i mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy (możemy zrobić to mikserem lub rózgą kuchenną). Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.

  • krok 4

    Masę wlewamy do formy i pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrośnięte (warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe). Gotowy biszkopt przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

  • krok 5

    100 g mlecznej czekolady (możemy też użyć deserowej) łamiemy na małe kosteczki, wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia. Resztę czekolady siekamy.

  • krok 6

    W tym czasie masło i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie cienką strużką wlewamy czekoladę, wciąż miksując, aż masa będzie gładka i jednolita.

  • krok 7

    Krem wykładamy na wierzch wystudzonego ciasta, tworząc nieregularną powierzchnię, na końcu posypujemy posiekaną czekoladą. Czekoladowy mazurek na biszkopcie warto udekorować również jadalnymi wielkanocnymi jajeczkami. Świetnie sprawdzą się też bakalie i pokruszone herbatniki.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama