Reklama

Zapiekanka z batatów to łatwa i szybka w przygotowaniu propozycja na obiad czy kolację. Towarzystwo fasoli i kiełbasy sprawia, że jest ona również bardzo sycąca. Zapiekanka z batatów, czyli słodszych krewnych ziemniaków, to danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie pochłonie nam zbyt dużo czasu. Poniżej przepis na zapiekankę z batatów!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie zapiekanki z batatów zaczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek na patelni, a następnie wrzucenia na nią pokrojonych drobno warzyw. Całość podsmażamy przez ok. 10 min, często mieszając. Dodajemy wędzoną paprykę w proszku i pokrojoną w kostkę kiełbasę, podgrzewamy przez 2 min. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę bataty, dolewamy niepełną szklankę bulionu warzywnego lub osolonej wody, gotujemy jeszcze 10 min. Łączymy w wielkiej misce z pomidorami pelati, fasolami, liśćmi laurowymi, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia do zapiekania.

  • krok 2

    W malakserze łączymy ze sobą pulsacyjnie bułkę tartą, skórkę i natkę, rozprowadzamy cienką warstwę po wierzchu ułożonych warzyw. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 25 min.

Porady:

  • Zapiekankę z batatów możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej – wówczas możemy zrezygnować z kiełbasy i zamiast niej dodać np. wędzone tofu.
  • Do przygotowania zapiekanki z batatów możemy wykorzystać gotową fasolę w puszcze. Jeśli jednak używamy fasoli sypkiej typu piękny jaś, to powinniśmy ją wcześniej namoczyć i obgotować.
  • W naszym przepisie na zapiekankę z batatów wykorzystujemy korzeń z selera.
  • Do przygotowania zapiekanki z batatów według naszego przepisu przyda się zamykane naczynie żaroodporne.
  • Jeśli nie przepadamy za słodkim smakiem batatów, to, zamiast niego możemy wykorzystać ziemniaki (najlepiej typu B np. Irys czy Gala).
  • Świetnym dodatkiem do zapiekanki z batatów będzie miska sałat: rukoli, roszponki, sałaty rzymskiej, cykorii, cienkich plasterków czerwonej cebuli, doprawionych mocno octowym winegretem. Zamiast (lub oprócz) tymianku polecam do przyprawienia cząber lub lubczyk.
  • Do zapiekanek i innych jednogarnkowych dań warto dodać na dno lub na wierzch skórki z wędzonej słoniny lub boczku – ich aromat podbija smak potraw. W zapiekance z batatów można wykorzystać wędzone żeberka, które wystarczy podzielić na pojedyncze kawałki i zatopić wśród fasoli. Pomijając aromat – będzie jeszcze co obgryzać.

Notka redakcyjna:

Bataty, czyli słodkie ziemniaki

Bataty w Polsce są znacznie mniej popularne niż ich dalekie kuzynostwo, czyli ziemniaki – jest to spowodowane m.in. ich ceną oraz słodkim smakiem, który nie każdemu może przypaść do gustu. Wbrew pozorom bataty, podobnie jak ziemniaki, są bardzo uniwersalnym warzywem i można zrobić z nich niemal wszystko. Możemy serwować je w postaci purée, frytek, nadziewanych mięsem i innymi warzywami, a także przygotowywać z nich smaczne zapiekanki. Bataty, ze względu na swój słodki smak, stanowią również świetną bazę do deserów. Wśród propozycji dań z batami w roli głównej warto wymienić również: zupę krem i tartę z batatami.

Bataty można obrabiać na różne sposoby, w zależności od indywidualnych preferencji – można je gotować, piec, grillować i smażyć. Dobrze komponują się one z chili, rozmarynem, kminem, cynamonem i goździkami. Świetnie pasują do mięs, zwłaszcza do wołowiny i do drobiu (głównie indyka). Z batatów można przygotować również zdrowe chipsy.

Zobacz też: bataty w kuchni - właściwości i przepisy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama