
Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy czosnkowej
- oliwa z oliwek: 20 ml
- czerwona cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- marchewka: 2 szt.
- pasternak: 1 szt.
- seler: 1 szt.
- papryka wędzona: 5 g
- kiełbasa: 300 g
- bataty (słodkie ziemniaki): 2 szt.
- bulion warzywny: 200 ml
- pomidory w puszce: 1 szt.
- fasola jaś: 200 g
- fasola czerwona: 200 g
- liść laurowy: 2 szt.
- pieprz czarny: 2 g
- tymianek: 5 g
- sól: 2 g
- bułka tarta: 60 g
- skórka z cytryny: 5 g
- natka pietruszki: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie zapiekanki z batatów zaczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek na patelni, a następnie wrzucenia na nią pokrojonych drobno warzyw. Całość podsmażamy przez ok. 10 min, często mieszając. Dodajemy wędzoną paprykę w proszku i pokrojoną w kostkę kiełbasę, podgrzewamy przez 2 min. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę bataty, dolewamy niepełną szklankę bulionu warzywnego lub osolonej wody, gotujemy jeszcze 10 min. Łączymy w wielkiej misce z pomidorami pelati, fasolami, liśćmi laurowymi, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia do zapiekania.

krok 2
W malakserze łączymy ze sobą pulsacyjnie bułkę tartą, skórkę i natkę, rozprowadzamy cienką warstwę po wierzchu ułożonych warzyw. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 25 min.



