
Zapiekanka z boczkiem i cebulą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ziemniaki: 600 g
- olej: 2 łyżki stołowe
- boczek: 150 g
- czosnek: 1 ząbek
- cebula: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- kminek: 1 szczypta
- śmietana 30%: 100 ml
- mozzarella: 120 g
- szczypiorek: 0.5 pęczka
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal440
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Boczek smażymy na suchej patelni,
dodajemy czosnek i cebulę, smażymy krótko, zdejmujemy z ognia.
krok 2
Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania, przyprawiając je, warstwa
po warstwie, solą, pieprzem i kminkiem. Wlewamy śmietanę, na wierzchu rozkładamy boczek z czosnkiem i cebulą, posypujemy mozzarellą. Pieczemy ok. 40 min, aż wierzch ładnie się zezłoci. Zapiekankę z boczkiem i cebulą przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

