
Zapiekanka z grzybami
- borowiki: 100 g
- podgrzybki: 250 g
- mąka: 100 g
- masło: 40 g
- boczek wędzony: 100 g
- szczypiorek: 1 pęczek
- śmietana 18%: 120 g
- ser żółty: 100 g
- gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto do zapiekanki z grzybami leśnymi: w misie łączymy ze sobą mąkę, masło, jedno jajko oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Owijamy je szczelnie folią spożywczą i przekładamy do lodówki.
krok 2
Grzyby: dokładnie je oczyszczamy przy pomocy pędzelka do grzybów lub płuczemy je pod bieżącą wodą. Kroimy je w cienkie plasterki.
krok 3
Przygotowanie składników na nadzienie: żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek sieczemy na drobno. Boczek kroimy w niewielką kostkę.
krok 4
Masa jajeczna: pozostałe jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem. Łączymy je ze śmietaną, startym serem i szczypiorkiem. Całość doprawiamy gałką muszkatołową oraz szczypta soli i pieprzu.
krok 5
Spód zapiekanki: z lodówki wyciągamy przygotowane wcześniej ciasto. Układamy je między dwiema warstwami papieru pergaminowego i rozwałkowujemy. Wylepiamy nim natłuszczoną formę (dno i brzegi), a następnie nakłuwamy je widelcem.
krok 6
Wykładanie nadzienia: Na cieście układamy grzyby (kilka plasterków odkładamy do dekoracji) oraz boczek. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Wierzch dekorujemy przy pomocy odłożonych wcześniej plasterków grzybów.
krok 7
Pieczenie zapiekanki z grzybami: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Przekładamy do niego przygotowaną wcześniej zapiekankę. Pieczemy ją przez około 40–45 minut. Jeszcze ciepłą kroimy na porcje i podajemy.

