Porady:
- Zapiekanka z cukinią i ziemniakami najlepiej smakuje z wyrazistym sosem, dlatego warto podać do niej dip czosnkowy, barbecue czy tzatziki. Świetnie będzie do niej pasował także ketchup, zarówno ten klasyczny, jak i przygotowany z cukinii.
- Zapiekanka ziemniaczana z cukinią świetnie smakuje na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika, ale równie dobrze sprawdza się po odgrzaniu kolejnego dnia. Warto więc od razu upiec większą porcję, aby mieć gotowy obiad na 2-3 dni.
- Lubicie dania o mocniejszym aromacie? Dodajcie do jajecznego sosu dużą dawkę posiekanej zieleniny. Może być to natka pietruszki, bazylia, kolendra czy koperek. Jeśli nie macie pod ręką świeżych gałązek, możecie skorzystać też z suszonych lub mrożonych listków.
- Aby danie było jeszcze bardziej treściwe, można dodać do niego ugotowany wcześniej makaron, ryż lub kaszę. W ten sposób zapiekanka z cukinią i ziemniakami stanie się zbilansowanym posiłkiem, który na długo zapewni uczycie sytości.
- Zapiekanka z gotowanych ziemniaków i cukinii doskonale komponuje się też z dodatkiem mięs lub ryb. Warto dodać do niej skwarki z boczku, podsmażone mięso mielone lub kawałki kurczaka czy indyka z patelni. W wersji rybnej idealnie sprawdzi się tu wędzony łosoś lub filet z dorsza.
Notka redakcyjna:
Zapiekanka z cukinią i ziemniakami - przepis podstawowy i dodatki
Przepis powyżej to tylko baza do innych kulinarnych eksperymentów. Zapiekanka z cukinii i ziemniaków jest daniem o wielu możliwościach, gdyż pasują do niej przeróżne składniki, takie jak sery, mięsa czy sosy. Świetnie sprawdzi się tutaj większość warzyw, zarówno tych świeżych, jak i mrożonych, a nawet konserwowych czy kiszonych. Do zapiekanki można też wykorzystać liście, kiełki czy strączki.
Podobna dowolność obowiązuje w kwestii doprawiania, gdyż do zapiekanki pasuje wiele przypraw i ziół. Szczególnie dobrym wyborem będzie oregano, zioła prowansalskie, świeży lub sproszkowany czosnek, a także szczypta chilli. Warto jednak eksperymentować, testując własne kombinacje smakowe. Ciekawym dodatkiem będzie także curry, gałka muszkatołowa lub odrobina wędzonej papryki.
To danie jest świetnym pomysłem na gotowanie w stylu zero waste, gdyż w prosty sposób pozwala wykorzystać resztki z lodówki. Do zapiekanki można bowiem dorzucić kilka plasterków różnych wędlin, końcówki warzyw, napoczęte sery czy ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.
Zapiekanka z cukinią i ziemniakami w wersji fit
Choć ziemniaki przez wiele lat kojarzyły się z produktem tuczącym i zakazanym na diecie, bez dodatku skwarek i okrasy nie są one wcale kaloryczne. W związku z tym zapiekanka z cukinią i ziemniakami może być świetnym pomysłem na dietetyczny obiad. Aby przygotować ją w wersji fit, wystarczy tylko zrezygnować z dodatku sera lub po prostu ograniczyć jego ilość. Można też użyć 2 łyżek płatków drożdżowych, które zapewnią serowy posmak bez dodatkowej dawki kalorii.
Dodatkowo, by przepis oprócz niskiej wartości kalorycznej miał także większą zawartość białka, można dodać do niego strączki, tofu lub kurczaka. W ten prostu sposób stworzymy pełnowartościowy, dobrze zbilansowany posiłek dla osób na dietach redukcyjnych i zdrowotnych.
Aby zmniejszyć ilość tłuszczu w daniu warto też pominąć krok podsmażania plastrów cukinii. Wystarczy nasolić surowe krążki i odstawić je na 20 minut, aby puściły soki. Tak przygotowane warzywa osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody i układamy warstwowo w zapiekance.
Inne przepisy na zapiekanki
Zapiekanka na obiad to jeden z ulubionych przepisów wszystkich fanów gotowania. Takie danie łączy w sobie szybkość i prostotę przygotowania, a także dużą dowolność, jeśli chodzi o dobór składników. Fanom sycących i ciągnących się zapiekanek szczególnie polecamy wersję z mięsem mielonym, boczkiem, kiełbasą lub porem. Z kolei tym, którzy wolą bardziej chrupiące dania, posmakuje zapiekanka na cieście francuskim. Jeśli natomiast liczycie kalorie i szukacie nieco bardziej dietetycznej opcji, koniecznie przetestujcie zapiekankę z kabaczka lub tę z cukinią i pomidorami.