Reklama

Zapiekanka z cykorii przekona nawet największych sceptyków, którzy dotychczas unikali sałaty o charakterystycznej goryczce. Warzywo najpierw dusi się w bulionie, a następie zawija w szynkę i piecze z kremowym sosem i duża ilością sera. Wierzch posypany jest złocistą bułką tartą, dzięki czemu potrawa przyjemnie chrupie. Warto podać ją z pełnoziarnistą bułeczką, żeby otrzymać pełnowartościowy posiłek. Przekonajcie się, jak pyszna może być zapiekana cykoria.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal487
  • tłuszcz28.5g
  • tłuszcz nasycony16.5g
  • węglowodany28.5g
  • cukry11.5g
  • błonnik6.5g
  • białko28.5g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Cykoria: opłukujemy ją, a następnie przekrajamy wzdłuż na pół. W razie potrzeby wycinamy twardą, bardzo gorzką część ze środka. Doprowadzamy bulion warzywny do wrzenia w szerokim rondlu i gotujemy w nim połówki cykorii przez 3 minuty. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy. Bulion przelewamy do oddzielnego naczynia.

  • krok 2

    Sos: rozpuszczamy masło w rondlu, w którym gotowała się cykoria. Dodajemy do niego mąkę, mleko i 150 ml odłożonego bulionu warzywnego. Dobrze łączymy składniki trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy go przez 2–3 minuty, mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

  • krok 3

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Kroimy plastry szynki wzdłuż na 3 części, i zawijamy w nie przestudzone połówki cykorii. Układamy je w naczyniu żaroodpornym o rozmiarze około 18x28 cm. Polewamy sosem.

  • krok 4

    Zapiekanka z cykorii: ścieramy odtłuszczony żółty ser (goudę lub cheddar). Łączymy go z bułkę tartą. Posypujemy tą mieszanką połówki cykorii. Pieczemy wszystko na środkowej półce w piekarniku przez 25–30 minut, na złoty kolor. Podajemy z pełnoziarnistymi bułeczkami.

    Źródło: serwis partnerski www.eatbetter.de,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama