
Zapiekanka z cykorii
- cykoria: 3 szt.
- bulion warzywny: 500 ml
- masło: 1 łyżeczka
- mąka: 1 łyżka stołowa
- mleko: 150 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- szynka gotowana: 2 plastry
- ser żółty: 100 g
- bułka tarta: 20 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal487
- tłuszcz28.5g
- tłuszcz nasycony16.5g
- węglowodany28.5g
- cukry11.5g
- błonnik6.5g
- białko28.5g
Sposób przygotowania
krok 1
Cykoria: opłukujemy ją, a następnie przekrajamy wzdłuż na pół. W razie potrzeby wycinamy twardą, bardzo gorzką część ze środka. Doprowadzamy bulion warzywny do wrzenia w szerokim rondlu i gotujemy w nim połówki cykorii przez 3 minuty. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy. Bulion przelewamy do oddzielnego naczynia.
krok 2
Sos: rozpuszczamy masło w rondlu, w którym gotowała się cykoria. Dodajemy do niego mąkę, mleko i 150 ml odłożonego bulionu warzywnego. Dobrze łączymy składniki trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy go przez 2–3 minuty, mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Kroimy plastry szynki wzdłuż na 3 części, i zawijamy w nie przestudzone połówki cykorii. Układamy je w naczyniu żaroodpornym o rozmiarze około 18x28 cm. Polewamy sosem.
krok 4
Zapiekanka z cykorii: ścieramy odtłuszczony żółty ser (goudę lub cheddar). Łączymy go z bułkę tartą. Posypujemy tą mieszanką połówki cykorii. Pieczemy wszystko na środkowej półce w piekarniku przez 25–30 minut, na złoty kolor. Podajemy z pełnoziarnistymi bułeczkami.
Źródło: serwis partnerski www.eatbetter.de,

