
Zapiekanka z dyni
- ziemniaki: 250 g
- bataty (słodkie ziemniaki): 1 szt.
- cukinia: 1 szt.
- dynia: 700 g
- jajka: 3 szt.
- śmietana: 350 ml
- mąka kukurydziana: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- szałwia: 2 gałązki
- masło: 100 g
- ser żółty: 300 g
- boczek: 100 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki i batata obieramy, kroimy w plastry i gotujemy 10 min, najlepiej w garnku na parze. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki. Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie cząstki. Z tak przygotowanych warzyw powstanie zapiekanka dyniowa – warto więc aby plasterki było podobnej wielkości.
krok 2
Jajka ubijamy ze śmietaną, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią. Zapiekanka z dyni dzięki temu sosowi jest wilgotna i bardzo aromatyczna.
krok 3
Warzywa układamy warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu kładziemy plastry boczku. Zalewamy wszystko mieszaniną śmietanowo-jajeczną. Zapiekanka z dynią powinna piec się 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podajemy ją posypaną posiekaną natką pietruszki.

