
Zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami
- bułka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- kumin (kmin rzymski): 3 g
- cynamon: 3 g
- gałka muszkatołowa: 3 g
- jajka: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- mięso mielone wieprzowe: 800 g
- kapusta: 1 szt.
- bataty (słodkie ziemniaki): 5 szt.
- marchewka: 2 szt.
- bulion wołowy: 200 ml
- piwo: 250 ml
- boczek wędzony: 12 plasterków
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- cukier: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kajzerkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Razem z orientalnymi przyprawami, jajkiem i drobno posiekanym czosnkiem dodajemy do mielonego mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy spójny farsz.
krok 2
Kapustę wkładamy do miski, zalewamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru (taką ilością, aby kapusta była dobrze zakryta). Zostawiamy na 6–7 min, odsączamy dokładnie na sicie.
krok 3
Bataty mieszamy z marchewką, oprószamy solą i cukrem. Okrągłe, najlepiej kamionkowe i wysokie naczynie do zapiekania wykładamy na dnie połową plastrów wędzonego boczku, wykładamy cześć kapusty, porcję batatów, mielonego mięsa i ugniatamy. Kolejne warstwy, układamy bez boczku, do wyczerpania składników, kończymy kapustą i dopiero tę przykrywamy resztą boczku. Zalewamy bulionem i piwem, przykrywamy papierem do pieczenia dopasowanym do powierzchni. Mocno, ale z wyczuciem dociskamy, zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką.
krok 4
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 2 godz. Zdejmujemy warstwy ochronne i dopiekamy jeszcze 30 min, aby wierzch się przyrumienił. Zanim podamy, odczekajmy 20 min.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018

