Reklama

włoska kapustka made in poland :)

Składniki:

mała kapusta włoska
200 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
3 ząbki czosnku
1-2 cebule
200 g boczku
pęczek natki
sól pieprz olej

Kroki przygotowania:

kapustę posiekać na drobne kawalki (po upieczeniu lepiej się kroi i nakłada), przelać wrzątkiem 3 razy lub obgotować w osolonej wodzie ok 3 minut;
piekarnik nagrzać do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarować olejem i wstawić do piekarnika;
cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, dorzucić połowę boczku pokrojonego w kostkę lub paseczki oraz wyciśnięte ząbki czosnku - poddusić wszystko;
w misce zmiksować: mąkę, jajka i mleko - powinna powstać gładka masa (naleśnikowa);
dodać resztę boczku (pokrojonego również w kostkę lub paseczki) oraz
posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem (przekładać bez nadmiaru tłuszczu);
wszystko dokładnie wymieszać
doprawić solą i pieprzem (masa będzie wyglądala jak gęsta masa naleśnikowa)
wyjąć naczynie żaroodporne i na dno wylać 1/2 ciasta
na to wyłożyć kapustę (można posolić), a na nią pozostalą część ciasta
wstawić do piekarnika na ok 35 minut

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama