
Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami
- masło: 50 g
- cebula: 1 szt.
- pieczarki: 100 g
- mąka: 40 g
- bulion drobiowy: 500 ml
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- musztarda: 1 szczypta
- kurczak: 250 g
- kukurydza: 50 g
- groszek zielony: 50 g
- brokuły: 50 g
- marchewka: 50 g
- ziemniaki: 2 szt.
- masło: 10 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal343
- tłuszcz nasycony7g
- węglowodany29g
- błonnik3g
- białko22g
- sól1.1g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: zaczynamy od posiekania cebuli i pokrojenia pieczarek w plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem). W garnku umieszczamy masło i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonej cebuli dodajemy pieczarki. Marchewkę kroimy w kostkę, brokuł rozdzielamy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w półcentymetrowe plastry –– składniki te zostawiamy na później.
krok 2
Zasmażka: kiedy cebula i grzyby będą już miękkie, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie - w ten sposób powstanie dość gęsta masa. Dorzucamy do niej pokruszoną kostkę rosołową i mieszamy dokładnie. Stawiamy zasmażkę na małym ogniu i mieszamy bez przerwy przez 2 minuty –– dzięki temu się ugotuje, a sos nie będzie miał mącznego smaku.
krok 3
Dodawanie płynu: zdejmujemy zasmażkę z ognia. Powoli dodajemy 500 ml wody, cały czas mieszając. Gdy już przelejemy cały płyn, doprawiamy pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i musztardą w proszku. Stawiamy rondel z powrotem na średnim ogniu i powoli doprowadzamy do wrzenia zawartości, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zmniejszamy moc palnika. Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowanego kurczaka i warzywa (kukurydzę, groszek, różyczki brokułu, marchewkę) i mieszamy dokładnie.
krok 4
Pieczenie zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami: średniej wielkości naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i przekładamy do niego farsz z kurczaka i grzybów. Na warstwie farszu układamy plasterki ziemniaków. Na warstwę ziemniaczaną wylewamy odrobinę roztopionego masła. Całość pieczemy w piekarniku przez około 35 minut. Danie jest gotowe, gdy ziemniaki są miękkie i złocistobrązowe.

