Reklama

Zapiekanka z łososiem i szparagami wzbogacona kremowym sosem świetnie sprawdzi się jako wiosenny obiad. Aby danie było bardziej sycące, możecie dołączyć do niego ugotowany makaron, kaszę, ryż lub ziemniaki. My rekomendujemy zaserwowanie zapiekanki z łososiem i szparagami w towarzystwie młodych ziemniaków. Jeśli chodzi o przyprawy, szparagi świetnie komponują się z gałką muszkatołową i ziołami.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal921
  • tłuszcz73g
  • tłuszcz nasycony37g
  • węglowodany17g
  • cukry8g
  • błonnik4g
  • białko47g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C (najlepiej z termoobiegiem). Łączymy bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i 25 g parmezanu - składniki należy dokładnie wymieszać w misce i odstawić. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę i masło na średnim ogniu - warto użyć patelni przeznaczonej do zapiekania w piekarniku. Jeśli takiej nie mamy, można zastosować zwykłą, a przed umieszczeniem jej w piekarniku, owinąć rączkę folią aluminiową. Na wolnym ogniu smażymy cebulę przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty, aż lekko zmięknie.

  • krok 2

    Następnie dodajemy śmietanę, mleko i resztę parmezanu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż powstanie kremowy i aksamitny sos. Potem całość należy doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz ziołami. Po doprawieniu dokładnie mieszamy.

  • krok 3

    Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końce. Osuszamy i wkładamy do sosu. Zgodnie ze wcześniejszymi wskazówkami, jeśli patelnia nie jest przeznaczona do zapiekania, trzeba teraz jej rączkę owinąć folią aluminiową, zanim umieścicie zapiekankę z łososiem i szparagami w piekarniku.

  • krok 4

    Do sosu i szparagów wkładamy również filety z łososia, skórą do dołu. Posypujemy serową bułką tartą filety z łososia, następnie wkładamy do piekarnika. Zapiekankę z łososiem i szparagami pieczemy przez 14-16 minut, aż łosoś nie będzie surowy, a bułka tarta stanie się lekko złocista. Pieczonego łososia ze szparagami warto serwować z makaronem, ryżem lub ulubioną kaszą, smak dobrze skomponuje się również z ziemniakami.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama