
Zapiekanka z łososiem i szparagami
- szparagi: 500 g
- mleko: 100 ml
- śmietana 30%: 300 ml
- czerwona cebula: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 5 ml
- parmezan: 100 g
- natka pietruszki: 2 gałązki
- bułka tarta: 30 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- masło: 25 g
- czosnek: 1 ząbek
- łosoś: 800 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: g
- zioła prowansalskie: 3 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal921
- tłuszcz73g
- tłuszcz nasycony37g
- węglowodany17g
- cukry8g
- błonnik4g
- białko47g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C (najlepiej z termoobiegiem). Łączymy bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i 25 g parmezanu - składniki należy dokładnie wymieszać w misce i odstawić. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę i masło na średnim ogniu - warto użyć patelni przeznaczonej do zapiekania w piekarniku. Jeśli takiej nie mamy, można zastosować zwykłą, a przed umieszczeniem jej w piekarniku, owinąć rączkę folią aluminiową. Na wolnym ogniu smażymy cebulę przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty, aż lekko zmięknie.
krok 2
Następnie dodajemy śmietanę, mleko i resztę parmezanu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż powstanie kremowy i aksamitny sos. Potem całość należy doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz ziołami. Po doprawieniu dokładnie mieszamy.
krok 3
Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końce. Osuszamy i wkładamy do sosu. Zgodnie ze wcześniejszymi wskazówkami, jeśli patelnia nie jest przeznaczona do zapiekania, trzeba teraz jej rączkę owinąć folią aluminiową, zanim umieścicie zapiekankę z łososiem i szparagami w piekarniku.
krok 4
Do sosu i szparagów wkładamy również filety z łososia, skórą do dołu. Posypujemy serową bułką tartą filety z łososia, następnie wkładamy do piekarnika. Zapiekankę z łososiem i szparagami pieczemy przez 14-16 minut, aż łosoś nie będzie surowy, a bułka tarta stanie się lekko złocista. Pieczonego łososia ze szparagami warto serwować z makaronem, ryżem lub ulubioną kaszą, smak dobrze skomponuje się również z ziemniakami.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

