
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i warzywami
- makaron penne: 500 g
- pierś z kurczaka: 200 g
- czerwona papryka: 1 szt.
- żółta papryka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- mrożona mieszanka warzyw: 1 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- ser żółty: 100 g
- olej: 3 łyżki stołowe
- śmietana 12%: 0.5 szklanki
- czosnek: 5 ząbków
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

krok 2
Pierś kroimy w paseczki, przyprawiamy sola, pieprzem i przyprawami, smażymy na patelni do momentu, aż ładnie się zezłoci. Gotowy przekładamy na inne naczynie.

krok 3
Paprykę kroimy w kwadraciki śr.2x2 i cebulkę w pióra. Wrzucamy na patelnię wszystko, włącznie z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 min. od czasu do czasu mieszając.

krok 4
W międzyczasie robimy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy razem ze śmietaną i szczyptą soli, mieszamy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, posiekaną natką pietruszki i 1 garścią żółtego sera.

krok 5
Smarujemy naczynie żaroodporne oliwą i wkładamy cały wcześniej wymieszany makaron. Na makaron rozkładamy upieczone w paski mięso i warzywa.
Zapiekankę makaronową z kurczakiem pieczemy w piekarniku 180 stopni, środkowa półka ok 30-40 min. Przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę resztą sera i jeszcze zapiekamy chwilę, aż się ser roztopi.

