Reklama

Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 290 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

60 dag ziemniaków
łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 cebule
50 dag mielonej wieprzowiny
2 łyżki tartej bułki
po 1/2 pęczka natki i szczypiorku
1 i 1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżki tartego parmezanu
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry. Formę do zapiekania posmarować masłem, posypać posiekanym czosnkiem. Połowę ziemniaków ciasno ułożyć na dnie naczynia. Cebulę obrać, pokroić w krążki, ułożyć na ziemniakach.
Mięso doprawić solą, pieprzem, wymieszać z tartą bułką i posiekaną zieleniną, wyłożyć na cebulę, przykryć pozostałymi plastrami ziemniaków (kilka ułożyć w dekoracyjny wianuszek). Całość polać śmietaną, oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać 25 minut w temp. 220°C, gorąca posypać parmezanem.
Nasza rada: Zamiast mielonego mięsa można użyć plasterków kiełbasy, parówek, mortadeli, boczku itd.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama