
Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują
- masło: 150 g
- cukier drobny: 150 g
- jajka: 3 szt.
- mąka pszenna: 150 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- pomarańcze: 1 szt.
- mascarpone: 250 g
- cukier puder: 10 g
- sok pomarańczowy: 60 ml
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- marakuja: 2 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal231
- tłuszcz16g
- tłuszcz nasycony6g
- węglowodany19g
- cukry12g
- błonnik1g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Wyjmujemy jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy robić ciasto pomarańczowe z kremem. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia formę do ciasta o wymiarach 20x24 cm. Sparzamy pomarańczę. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy z niej sok.
krok 2
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ucieramy masło z drobnym cukrem do wypieków na jasną i puszystą masę, a następnie pojedynczo dodajemy do niej jajka. Kiedy będzie już jednolita, łączymy ją z suchymi składnikami – szpatułką lub mikserem ustawionym na niskie obroty. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Mieszamy.
krok 3
Wlewamy masę do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy przez 25 minut na złoty kolor. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe. Wbity w środek szpikulec powinien wyjść czysty.
krok 4
Wyciągamy ciasto z piekarnika. Odkładamy je na żaroodporną podkładkę na 5 minut, a następnie wyjmujemy z formy. Ostrożnie odrywamy pergamin od spodu i boków. Pozostawiamy biszkopt pomarańczowy do ostygnięcia na kratce cukierniczej. Dzięki temu nie zaparzy się i pozostanie pulchny.
krok 5
Kiedy ciasto pomarańczowe stygnie, przygotowujemy krem. Ubijamy serek mascarpone z cukrem pudrem, 60 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) i ekstraktem waniliowym na gładką, aksamitną masę. Rozkrajamy marakuje i wydrążamy z nich miąższ. Połowę dodajemy do kremu.
krok 6
Rozprowadzamy krem na całkowicie wystudzonym placku. Dekorujemy pozostałym miąższem z owoców. Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują można dodatkowo ozdobić startą skórką cytrusową lub listkami mięty.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

