
Zapiekanka z porem
- por: 2 szt.
- ziemniaki: 1 kg
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- parmezan: 60 g
- mozzarella: 60 g
- masło: 115 g
- mleko: 100 ml
- mąka pszenna: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie pora: dokładnie go myjemy i kroimy na cienkie krążki. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy posiekany por. Dusimy pod przykryciem, aż będzie miękki i aromatyczny.
krok 2
Przygotowanie ziemniaków: obieramy je, myjemy i kroimy na cienkie talarki. Przekładamy do miski, polewamy łyżką oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy, aby przyprawy rozprowadziły się po całości.
krok 3
Układanie zapiekanki: sięgamy po naczynie żaroodporne lub dużą formę ceramiczną – min. 30×20 cm. Na dno układamy połowę przygotowanego pora, a na to pół pokrojonych ziemniaków. Warzywa posypujemy startymi serami. Następnie powtarzamy te czynności, zostawiając 1/3 sera do posypania po wierzchu zapiekanki z pora.
krok 4
Beszamel: w osobnym rondelku lub na patelni roztapiamy pozostałą część masła. Dodajemy mąkę i mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Beszamel wylewamy równomiernie na wierzch zapiekanki i posypujemy startymi serami.
krok 5
Pieczenie: zapiekankę z porem i ziemniakami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Po 40 minutach sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, wyjmujemy i po krótkiej chwili serwujemy danie. Zapiekanka z porem musi chwilę przestygnąć, zanim podamy ją na talerze.

