
Zapiekanka z rybą
- ziemniaki: 1 kg
- mleko: 400 ml
- masło: 30 g
- mąka pszenna: 25 g
- cebula dymka: 4 szt.
- ryby: 400 g
- musztarda: 10 g
- szczypiorek: 10 g
- kukurydza: 50 g
- groszek zielony: 50 g
- cheddar: 100 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal455
- tłuszcz15.7g
- węglowodany50.5g
- błonnik5.7g
- białko27.1g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy go do temperatury 200°C (180°C z termoobiegiem). Szyczpiorek myjemy i siekamy. Cheddar ścieramy na gubych oczkach.
krok 2
Gotowanie ziemniaków: 1 kilogram ziemniaków obieramy i przekrajamy na pół. Gotujemy je w osolonej wodzie pod przykryciem do momentu, aż staną się miękkie.
krok 3
Ubijanie ziemniaków: po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i rozgniatamy je z odrobiną mleka i masła. Doprawiamy mielonym pieprzem.
krok 4
Cebula: na patelni umieszczamy 25 g masła, 25 g mąki pszennej i 4 drobno pokrojone cebule dymki. Delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia masła, regularnie mieszając. Smażymy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
krok 5
Sos do ryby: do podgrzanego masła z cebulą stopniowo dodajemy mleko, rozprowadzając przy pomocy trzepaczki. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, aby uniknąć powstawania grudek i przywierania sosu do dna patelni. Gotujemy przez około 3- 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy go z ognia.
krok 6
Ryba z sosem: filety oczszczamy, usuwamy ości, a następnie kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do sosu, dokładamy 10 g musztardy (Dijon lub angielskiej), pęczek posiekanego szczypiorku i garść mrożonego zielonego groszku (np. 50 g petits pois) i 50 g mrożonej kukurydzy. Przekładamy masę do naczynia żaroodpornego lub około 6 kokilek.
krok 7
Łączenie warstw: na masie rybnej układamy ziemniaki, a wierzch posypujemy startym serem cheddar.
krok 8
Pieczenie: zapiekankę z rybą wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20–25 minut lub do uzyskania złotego koloru i sosu bulgoczącego przy brzegach naczynia.

