Reklama

Zapiekanka z rybą z dodatkiem ziemniaków to proste i smaczne danie jednogarnkowe, które można przygotować w niespełna godzinę. Sprawdzi się doskonale, jeśli chcemy podać bliskim smaczny i sycący posiłek. Z przepisu wychodzi 6 porcji dla dorosłych, ale na pewno posmakuje także dzieciom. Dodatkową zaletą zapiekanki rybnej jest możliwość przechowywania jej w zamrażalniku i podania odgrzanej innego dnia.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal455
  • tłuszcz15.7g
  • węglowodany50.5g
  • błonnik5.7g
  • białko27.1g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy go do temperatury 200°C (180°C z termoobiegiem). Szyczpiorek myjemy i siekamy. Cheddar ścieramy na gubych oczkach.

  • krok 2

    Gotowanie ziemniaków: 1 kilogram ziemniaków obieramy i przekrajamy na pół. Gotujemy je w osolonej wodzie pod przykryciem do momentu, aż staną się miękkie.

  • krok 3

    Ubijanie ziemniaków: po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i rozgniatamy je z odrobiną mleka i masła. Doprawiamy mielonym pieprzem.

  • krok 4

    Cebula: na patelni umieszczamy 25 g masła, 25 g mąki pszennej i 4 drobno pokrojone cebule dymki. Delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia masła, regularnie mieszając. Smażymy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.

  • krok 5

    Sos do ryby: do podgrzanego masła z cebulą stopniowo dodajemy mleko, rozprowadzając przy pomocy trzepaczki. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, aby uniknąć powstawania grudek i przywierania sosu do dna patelni. Gotujemy przez około 3- 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy go z ognia.

  • krok 6

    Ryba z sosem: filety oczszczamy, usuwamy ości, a następnie kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do sosu, dokładamy 10 g musztardy (Dijon lub angielskiej), pęczek posiekanego szczypiorku i garść mrożonego zielonego groszku (np. 50 g petits pois) i 50 g mrożonej kukurydzy. Przekładamy masę do naczynia żaroodpornego lub około 6 kokilek.

  • krok 7

    Łączenie warstw: na masie rybnej układamy ziemniaki, a wierzch posypujemy startym serem cheddar.

  • krok 8

    Pieczenie: zapiekankę z rybą wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20–25 minut lub do uzyskania złotego koloru i sosu bulgoczącego przy brzegach naczynia.

Porady:

  • Zapiekanka z rybą smakuje świetnie z dodatkiem krewetek.
  • Idealne ryby do wykonania naszej zapiekanki to dorsz i łosoś. Możemy tez wykorzystać pakowaną mieszankę rybną o wadze około 320–400 g.
  • Innym pomysłem na danie rybne może być zapiekanka rybna ze szpinakiem lub zapiekanka rybna z makaronem.
  • Do przygotowania zapiekanki z rybą idealne będą odmiany ziemniaków typu B, np. Asterix lub Gala.
  • Możliwe jest przechowywanie zapiekanki z rybą i ziemniakami w zamrażalniku i odgrzanie po kilku dniach.
  • Przygotowując posiłek dla dzieci, możemy zrezygnować z dodawania musztardy ze względu na jej intensywny smak. Należy również dokładnie sprawdzić, czy w kawałkach ryb nie ma ości.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama