Porady:
- Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem to tylko jedna z opcji, gdyż to danie świetnie smakuje też z podsmażonym indykiem lub mięsem mielonym. Warto też przetestować opcję z chorizo lub z szynką parmeńską.
- W wersji wegetariańskiej zapiekanka ze szparagami może być przygotowana z przeróżnymi serami zamiast mięsa. Sprawdzi się tu twardy ser typu parmezan, miękka mozzarella, a także pleśniowy camembert czy gorgonzola.
- Zapiekanka makaronowa ze szparagami może być przyrządzona z dowolnego rodzaju makaronu. Dobrze pasują do niej krótkie makarony, takie jak penne, kokardki i świderki, ale także długie spaghetti i tagliatelle.
Notka redakcyjna:
Zapiekanka ze szparagami - przepis na kilka sposobów
Zapiekanka ze szparagami jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu. Jednym z przepisów w duchu zero waste jest zapiekanka ze szparagami i ziemniakami. Zamieniamy jedynie makaron na pokrojone w plasterki gotowane ziemniaki. Taka wersja jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, więc z powodzeniem możemy zapakować ją na wynos do pracy.
Kolejny pomysł to zapiekanka ze szparagami fit, czyli odchudzona wersja podstawowego przepisu. Wystarczy użyć pieczonego kurczaka, zamiast smażonego oraz zrezygnować z sosu beszamelowego i zastąpić go jajkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym i ulubionymi przyprawami. Znacznie obniży wartość kaloryczną, dzięki temu można jeść ją bez wyrzutów sumienia.
Jeśli chcemy wprowadzić dodatkowe smaki, to nic nie stoi na przeszkodzie, możemy ją modyfikować prawie dowolnie. Wystarczy dorzucić do niej:
- kukurydzę - z puszki lub świeżą,
- pomidory - świeże, z puszki lub suszone z zalewy,
- paprykę - świeżą lub pieczoną,
- groszek zielony - konserwowy, mrożony lub świeży,
- fasolę - z puszki lub suszoną, wcześniej ugotowaną, dowolny rodzaj.
Pomysły na inne dania ze szparagami
Zapiekanka ze szparagami to tylko jeden z dziesiątek przepisów na szparagowe pyszności. Co jeszcze można ugotować z tych warzyw? Najczęściej spotykamy je ugotowane, upieczone lub usmażone solo, podane w towarzystwie sosu holenderskiego i jajka w koszulce. To absolutna klasyka, którą łatwo odtworzymy w swoich kuchniach. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do steka lub łososia. Ale możliwości jest więcej, oto nasze propozycje:
- szparagi pieczone - taki posiłek robi się dosłownie w ciągu 15 minut, a smakuje wybornie. Fani mięsa, ten podstawowy przepis można wzbogacić kilkoma plasterkami szynki lub boczku. Wystarczy owinąć nimi szparagi dookoła, a następnie zapiec w piekarniku.
- sałatka ze szparagami - to danie zawsze smakuje genialnie i można dodać do niego właściwie wszystkie ulubione składniki oraz wykorzystać resztki warzyw i serów, które mamy w lodówce. Dobrze pasują tu gotowane na twardo jajka, świeże truskawki lub wyraziste sery. Do tego wystarczy już tylko lekki winegret lub aromatyczny sos czosnkowy i lekki lunch gotowy.
- jajecznica, omlet, frittata - szparagi wyśmienicie smakują z jajkami, to doskonały pomysł na pożywne śniadanie.
- krucha tarta ze szparagami - robi się ją bardzo szybko, a do tego jej zaletą jest to, że można ją jeść na ciepło i na zimno,
- makaron ze szparagami - główną rolę grają tu składniki dobrej jakości,
- szparagowe risotto - to klasyka sama w sobie, ten przepis z pewnością warto wypróbować,
- zupa krem ze szparagów - dla tych, którzy wolą lżejsze obiady,
- szparagi w cieście francuskim - mogą być przekąska do wieczornego filmu lub imprezę.