
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem
- ziemniaki: 600 g
- kalafior: 1 kg
- sól: 5 g
- czosnek: 1 ząbki
- cebula: 2 szt.
- masło: 15 g
- jajka: 3 szt.
- mleko: 150 ml
- śmietana 30%: 200 ml
- oscypek: 150 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- pieprz czarny: 3 g
- szczypiorek: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Kalafior i ziemniaki: myjemy je i osuszamy. Ziemniaki obieramy, kroimy wzdłuż, na ćwiartki (jeśli są spore, to lepsze będą ósemki). Kalafior oczyszczamy, kroimy w różyczki.
krok 2
Gotowanie warzyw: ziemniaki wrzucamy na osolony wrzątek na 5 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior do ziemniaków. Gotujemy przez kolejne 3–5 minut, a następnie odcedzamy.
krok 3
Cebula i czosnek: obieramy je. Czosnek kroimy w drobną kostkę, cebulę przepoławiamy i tniemy w plasterki.
krok 4
Smażenie: na patelni rozgrzewamy ok. 15 g masła, dorzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy przez około 2–3 minuty.
krok 5
Przygotowanie do pieczenia: naczynie do zapiekania (25x25 cm) smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza w w trybie pieczenia góra–dół lub 160 stopni Celsjusza w przypadku termoobiegu .
krok 6
Łączenie składników: cebulę i czosnek mieszamy z ziemniakami i kalafiorem. Przekładamy do naczynia.
krok 7
Sos do zapiekanki: ścieramy ser (typu oscypek – 45% tłuszczu w suchej masie). Jajka (rozmiar M) ubijamy z mlekiem i śmietaną, dodajemy połowę sera. Masę jajeczną doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zalewamy nią warzywa. Posypujemy pozostałym serem.
krok 8
Pieczenie: zapiekankę z ziemniaków i kalafiora wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut.
krok 9
Podawanie: w czasie, gdy zapiekanka się piecze, myjemy szczypiorek, osuszamy go. Następnie siekamy go dość drobno. Ciepłą zapiekankę z ziemniakami i kalafiorem posypujemy na wierzchu szczypiorkiem.

