Porady:
- Zamiast mięsa mielonego możemy wykorzystać filet z kurczaka lub boczek. Popularna jest też zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą.
- Do zapiekanki można dodać inne składniki – zgodnie z zero waste robimy z tego, co akurat mamy w lodówce. Dobrze smakują wszelkie zapiekanki ziemniaczane z mięsem mielonym i warzywami.
- Jedną z lepiej znanych wersji jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami. Grzyby podsmażamy razem z mięsem – można je pokroić w ćwiartki, jeśli nie są duże, w plastry, półplastry lub w kostkę.
- Batata i cukinię można pominąć i przygotować więcej ziemniaków (ok. 2–3 sztuki więcej, w zależności od ich wielkości).
- Jeśli chcemy odchudzić zapiekankę to zamiast obsmażać ziemniaki możemy je obgotować przez kilka minut na osolonej wodzie. Sprawdzą się też ziemniaki gotowane w mundurkach, które po wystudzeniu obieramy i kroimy w plastry.
Notka redakcyjna:
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – sos
Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym nadaje wyrazisty smak całemu daniu i zespala ze sobą składniki, a całość nie jest sucha. Najpopularniejszy jest pomidorowy, przygotowany na bazie pomidorów z puszki bądź passaty pomidorowej. Ewentualnie możemy użyć świeżych pomidorów, wcześniej należy je jednak sparzyć, obrać ze skórki i chwilę poddusić, żeby odparować sok. Zamiast sosu możemy też po prostu zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pomidorami, które kroimy w kostkę i dodajemy do dania.
Zapiekanki ziemniaczane z mięsem mielonym robi się też na bazie sosu śmietanowego (ze słodkiej śmietanki) bądź beszamelu.
Zapiekanka ziemniaczana – pomysły i inspiracje
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to danie, które można przygotować z różnymi – w zależności od indywidualnych preferencji – dodatkami. Oprócz ziemniaków możemy to być cukinia, bakłażan, cebula, pomidory (wcześniej należy obrać je ze skórki), papryka, marchewka, pieczarki, a także kukurydza i fasole.
Ważny jest również składnik mięsny, dzięki któremu nasze danie będzie nieco bardziej sycące – możemy tu wykorzystać mięso mielone: wieprzowe, wołowe bądź drobiowe lub mieszane. Dobrą alternatywą dla niego jest kiełbasa bądź boczek (zapiekanka ziemniaczana nabierze „chłopskiego” charakteru) czy też pokrojony w kostkę filet z kurczaka.
W wegetariańskiej wariacji na temat tradycyjnej zapiekanki ziemniaczanej możemy wykorzystać tofu – naturalne bądź wędzone, substytut mięsa mielonego lub po prostu same warzywa.
Przyprawy do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym
Przygotowując zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym dla całej rodziny, nie należy zapominać o przyprawach, które nadają całości smaku. Podstawą są oczywiście: sól i pieprz, ale warto dodać również: gałkę muszkatołową, która idealnie pasuje do ziemniaków, zioła prowansalskie oraz sproszkowaną paprykę – ostrą i słodką. Do chłopskiej zapiekanki ziemniaczanej (tj. z kiełbasą bądź z boczkiem) warto dodać także kminek. Z kolei, jeśli chcemy zrobić ją w nieco orientalnym stylu to z pewnością sprawdzi się curry.