Zapiekanka ziemniaczana z porami
Tak prosta a taka pyszna. Polecam.
Składniki:
0,5 kg małych ziemniaków
3 – 4 nieduże pory
1 duża cebula
10 dag śmietany kremówki
1 szklanka bulionu
½ szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki sezamu
1 łyżka mąki
sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
tłuszcz do wysmarowania formy
Kroki przygotowania:
Obieramy, myjemy ziemniaki i kroimy na ćwiartki. Pory dokładnie płuczemy i kroimy na 6-cio centymetrowe kawałki. Warzywa obgotowujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie.
W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy mąkę i mieszając podsmażamy na złoty kolor. Wlewamy bulion, mleko i śmietanę stale mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim warzywa. Wlewamy sos i posypujemy sezamem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni.


