
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
- bakłażan: 1 szt.
- czerwona papryka: 4 szt.
- pomidor: 4 szt.
- karczochy: 100 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- tymianek: 5 g
- czosnek: 3 ząbki
- oliwa z oliwek: 20 ml
- ziemniaki: 400 g
- boczek wędzony: 200 g
- cebula: 2 szt.
- jajka: 5 szt.
- śmietana 36%: 100 ml
- cheddar: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Bakłażan należy pokroić wzdłuż na długie paski, papryki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Następnie pomidory trzeba pokroić w plastry, a karczochy na ćwiartki. Warzywa trzeba wyłożyć na pergamin, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć mieszaniną pokrojonego tymianku i czosnku z oliwą.

iStock krok 2
Warzywa należy odstawić na 20 minut, a potem pieczemy 10–15 minut w temp. 180°C. Obrane ziemniaki trzeba pokroić na 1–cm plastry i gotować prawie do miękkości.

fot. iStock krok 3
Boczek należy wymieszać z wcześniej przesmażoną cebulą pokrojoną w piórka. Następnie jajka należy połączyć ze śmietanką. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie należy polać oliwą należy ułożyć kolejno: bakłażan, ziemniaki, paprykę, karczochy, boczek z cebulą, smarując warstwy oliwą z tymiankiem i czosnkiem.

fot. iStock krok 4
Warzywa trzeba zalać mieszaniną z jajek, śmietanki, soli i pieprzu. Zapiekankę należy włożyć do piekarnika pod przykryciem na 30 minut, po tym czasie trzeba zdjąć pokrywkę, posypać tartym serem i zapiec jeszcze przez 10 minut.

iStock

