Reklama

Przepis na zapiekankę z kurczakiem, indykiem lub mięsem z gęsi

Składniki:

30 dag upieczonego indyka, kurczaka, gęsi
6 sparzonych suszonych moreli
2 ugotowane marchewki
ugotowany seler
2 łyżki oleju
posiekana drobno cebula
czubata łyżka masła
czubata łyżka mąki
300 ml bulionu z gotowania warzyw lub rosołu
100 ml tłustej słodkiej śmietany
łyżeczka żółtej pasty curry
łyżeczka musztardy dijon
posiekany drobno ząbek czosnku
3 łyżki zielonego groszku
sok z 1 cytryny
sól, biały pieprz
opakowanie ciasta francuskiego

Kroki przygotowania:

Mięso rwiemy na niezbyt małe kawałki, wrzucamy do miski. Morele kroimy w cienkie paseczki, marchewkę w talarki, seler w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 3 min lekko szklimy cebulę. przerzucamy do miski z kurczakiem.
Na patelni po smażeniu rozpuszczamy masło, dorzucamy mąkę i dokładnie rozprowadzamy po patelni. Teraz wlewamy część bulionu i mieszamy drewnianą łyżką na tyle dokładnie, aby nie powstały grudki.
Czas na resztę bulionu i śmietanę. Do gęstniejącego na małym ogniu sosu dodajemy curry, dijon, czosnek i pokrojone warzywa razem z groszkiem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
W naczyniu do zapiekania układamy mięso i morele, zalewamy zawartością patelni. Nastawiamy piekarnik na 190°c. Zciasta francuskiego wykrawamy czapę o kształcie naczynia, dodając margines 2 cm zapasu po bokach. Nakładamy na wierzch, obklejając mocno boki naczynia dookoła. Widelcem lub ostrym nożem robimy kilka nacięć i wstawiamy do pieczenia na 25 min.
Wierzch możemy posmarować roztopionym masłem i posypać suszonymi ziołami lub czarnuszką. porcję możemy zrobić indywidualne, w szklanych kokilkach.

Reklama

Porady:

Najważniejsze, aby całość nie była mdła, dlatego w doprawieniu sosu tkwi sekret udanego dania. Może to być nuta odświeżającej cytryny lub białego wina, pikantna pasta curry, musztarda z ziarnami gorczycy, sok i skórka z pomarańczy, łyżka owoców żurawiny, kilka kostek ananasa. zamiast groszku może być kukurydza, pasują tu także podsmażone pieczarki.
>>> Ciasto francuskie to coś, co zawsze powinniśmy mieć w lodówce, ponieważ jest doskonałym kołem ratunkowym. Ale jeśli nie mamy, możemy zastąpić je kruszonką z czerstwej bułki i sera: trzeba rozgrzać 2 łyżki masła i zrumienić na nich porwane kawałki czerstwej bułki,
bagietki, chleba tostowego; po ostygnięciu lekko zgnieść i wymieszać z kilkoma łyżkami drobno startego ostrego sera żółtego, dodać suszone oregano i obsypać wierzch kokilek wypełnionych masą do zapiekania.
>>> Z resztek pieczonego drobiu można przygotować pastę do kanapek, dodając końcówkę majonezu ze słoika, łyżkę żurawiny i chrzanu. Taka pasta uratuje także podeschnięty chleb – posmarowany i zawinięty w folię w drodze do pracy ponownie nabierze wilgoci i apetycznego zapachu.

Notka redakcyjna:

Autorka przepisu: Agata Wojda

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama