Reklama

ciekawa odmiana tradycyjnego schabowego

Składniki:

7-8 kotletów schabowych
Sól, pieprz
3 marchewki
2 pietruszki
0k. 200 gram selera
biała część pora ok. 22cm.
Sok z cytryny
po 5 łyżek majonezu i keczupu pikantnego np. Pudliszki

Kroki przygotowania:

Kotlety schabowe rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
Warzywa zetrzeć, ja część marchewki starłam na grubych oczkach a resztę marchewki , seler, pietruszkę starłam na średnich oczkach.
Por pokroiłam w kostkę. skropiłam sokiem z połowy cytryny, wymieszałam.
Wszystko połączyłam z majonezem i keczupem. gdyby warzywa były zbyt suche dodać jeszcze po łyżce keczupu i majonezu.
Sznycle schabowe obsmażyć krótko po 2 minuty z obu stron , osączyć i rozłożyć na blasze piekarnikowej wysłanej papierem do pieczenia. niczym go nie natłuszczać. Można też nie obsmażać.
Na mięso wyłożyć grube warstwy warzyw.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 45 minut.
Ok. 7 minut przed końcem na każdej porcji położyć po 2 łyżki sera żółtego startego na grubych oczkach i zapiec tylko tyle, aby zmiękł.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama