
Zasmażane buraczki
- buraki: 1 kg
- cebula: 100 g
- masło: 30 g
- mąka pszenna: 10 g
- cukier: 5 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: g
- ocet jabłkowy: 24 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Buraczki: 1 kg buraków (jest to około 7 średniej wielkości sztuk), opłukujemy dokładnie z ziemi pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, żeby w całości zakryła buraki. Gotujemy do miękkości około 60 minut. Potem odlewamy wodę, wyjmujemy buraki na płaski talerz i czekamy aż ostygną. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Do ścierania wybieramy średniej wielkości oczka.
krok 2
Podsmażanie: cebulę obieramy z łusek, kroimy ją w drobną kosteczkę i rozgrzewamy na patelni 3 łyżki masła. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, zmniejszamy ogień i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i chwilę mieszamy z cebulą. Dodajemy też starte buraczki, cukier, sól oraz pieprz. Kiedy buraczki są już lekko podsmażone i wymieszane z cebulką, wlewamy do nich 2 łyżki octu jabłkowego. Sprawnie łączymy wszystkie składniki na patelni i smażymy jeszcze przez 4 minuty na małym ogniu.
krok 3
Podanie: buraczki zasmażane na ciepło zdejmujemy z patelni i przekładamy do małych miseczek. Serwujemy z dodatkiem kopytek, klusek śląskich lub ziemniaków. Do tego dodajemy sztukę mięsa w sosie myśliwskim, pieczoną kaczkę z żurawiną i jabłkiem lub też tradycyjny kotlet mielony.

