Reklama

Zatar to bliskowschodnia aromatyczna przyprawa, bazująca na mieszance ziół i dodatków, głównie tymianku z prażonym sezamem. Pozostałe składniki różnią się, w zależności od regionu, w którym jest przygotowywany. To uniwersalna przyprawa, którą doprawimy mięsa, warzywa, ale też zupy, a nawet kanapki. Polecamy nasz prosty przepis na zatar.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Tymianek: rozdrabniamy go w blenderze, malakserze, młynku do kawy albo w moździerzu.

  • krok 2

    Sezam: prażymy go na suchej patelni, często nią potrząsając, do uzyskania lekko brązowego koloru.

  • krok 3

    Sumak: mielimy w podobny sposób jak tymianek.

  • krok 4

    Wykończenie: zmielony tymianek, sumak oraz sezam, sól i pieprz dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Zatar jest gotowy do użycia.

Porady:

  • Do potrawy możemy dodać po szczypcie kuminu, suszonego oregano, majeranku, suszonej natki pietruszki. A także zmieloną ciecierzycę, pistacje, paprykę.
  • Możemy go wykorzystać do marynowania, doprawiania mięs, warzyw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dipów, kanapek, zatarem możemy posypać zupy kremy.
  • Wymieszany z odrobiną hummusu i oliwy jest doskonałym datkiem do np. do pity lub tortilli.
  • Zatarem możemy także aromatyzować oliwę, olej, podobnie jak bazylią, czy świeżym tymiankiem.
  • Gotową przyprawę przechowujemy w szklanym, zamkniętym naczyniu, najlepiej w ciemności.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama