
Zawijańce drożdżowe z truskawkami
- masło: 100 g
- mleko: 200 ml
- cukier: 70 g
- cukier: 5 łyżek stołowych
- sól: 1 szczypta
- drożdże: 42 g
- jajka: 1 szt.
- mąka: 500 g
- truskawki: 300 g
- gorzka czekolada: 150 g
- kwaśna śmietana: 3 łyżki stołowe
- cukier puder: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Połowę masła roztapiamy, mieszamy z mlekiem, 70 g cukru i solą.Do mieszaniny wkruszamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. Letni rozczyn i jajko mieszamy z mąką, wyrabiamy gładkie, elastyczne odchodzące od ręki ciasto. Wstawiamy na 30 min do piekarnika o temp. 50°C.

krok 2
Oczyszczone truskawki drobno kroimy, czekoladę siekamy. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy, rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o wym. 30x50 cm. Topimy resztę masła, smarujemy ciasto, posypujemy resztą cukru, truskawkami i czekoladą. Zwijamy po dłuższym boku, kroimy w plastry grubości 4 cm. Natłuszczamy blachę 30x40 cm, oprószamy mąką, układamy płasko plastry ciasta. Odstawiamy na pół godz. Pieczemy ok. 30 min w temp. 200°C. Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, smarujemy gorące ciasto, studzimy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

