Reklama

Odrywana, zawijana drożdżówka z owocami to propozycja na podwieczorek, który pachnie i smakuje latem. Łatwe do przygotowania, z pewnością zasmakują dużym i małym smakoszom.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Połowę masła roztapiamy, mieszamy z mlekiem, 70 g cukru i solą.Do mieszaniny wkruszamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. Letni rozczyn i jajko mieszamy z mąką, wyrabiamy gładkie, elastyczne odchodzące od ręki ciasto. Wstawiamy na 30 min do piekarnika o temp. 50°C.

  • krok 2

    Oczyszczone truskawki drobno kroimy, czekoladę siekamy. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy, rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o wym. 30x50 cm. Topimy resztę masła, smarujemy ciasto, posypujemy resztą cukru, truskawkami i czekoladą. Zwijamy po dłuższym boku, kroimy w plastry grubości 4 cm. Natłuszczamy blachę 30x40 cm, oprószamy mąką, układamy płasko plastry ciasta. Odstawiamy na pół godz. Pieczemy ok. 30 min w temp. 200°C. Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, smarujemy gorące ciasto, studzimy.
    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

Porady:

Zobacz też: Bazyliowy tort z truskawkami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama