Zawijane jajka w śledziach - pychota
Jest to smaczna przekąska ,może by podawana na uroczystości rodzinne i święta..
Składniki:
Potrzebne będą:
5-6 sztuk śledzi
5-6 jajek
majonez
przyprawy: czerwona słodka papryka, pietruszka, sól, pieprz
Sałatka “pod śledzie”:
0,5kg cebuli
puszka groszku
majonez
ocet, sól, pieprz, cukier
Kroki przygotowania:
Sposób wykonania sałatki:
Cebulę kroimy w drobne pół krążki. Zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę octu.
Zostawiamy na ok. 15 minut. Cebulę wyciskamy, dodajemy puszkę groszku i majonez.
Przygotowanie śledzi:
Gotowe matiesy moczymy ok. 2 godzin w mleku. Odsączamy doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.
Sałatkę układamy w kopczyki na półmisku.
Na sałatce kładziemy ugotowane na twardo jajka (ścięte od spodu). Wokół jajek owijamy wcześniej przygotowane śledzie.
Za pomocą szprycy dekorujemy jajka majonezem. Delikatnie obsypujemy słodką, czerwoną papryką i dekorujemy.


