
Fit pizza
- mąka pełnoziarnista: 1 szklanka
- mąka pszenna: 0.5 szklanki
- drożdże: 3 g
- sól morska: 1 łyżeczka
- oliwa extra vergine: 2 łyżki stołowe
- jogurt naturalny: 0.25 szklanki
- woda: 0.25 szklanki
- czosnek: 1 ząbek
- passata pomidorowa: 3 łyżki stołowe
- oregano: 1 łyżeczka
- bazylia: 1 łyżeczka
- mozzarella: 20 g
- pomidorki koktajlowe: 5 szt.
- bazylia: 3 liście
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę pszenną i pełnoziarnistą mieszamy z drożdżami (w przepisie użyto drożdży instant) i solą morską. Dodajemy niecałą łyżkę stołową oliwy, jogurt naturalny i letnią wodę. Mieszamy, a następnie dokładnie zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę i odkładamy do miski. Ciasto na pizze fit przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

krok 2
Gdy ciasto wyrośnie, cienko rozwałkowujemy je na blacie posypanym odrobiną mąki. Opcjonalnie zawijamy brzegi ciasta do środka. Rozwałkowane ciasto na fit pizzę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

krok 3
Przygotowujemy sos pomidorowy do pizzy. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę, mieszamy z passatą pomidorową. Do sosu dodajemy po pół łyżeczki bazylii i oregano. Nakładamy sos łyżką na środek ciasta i rozprowadzamy okrężnymi ruchami po całości. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. W międzyczasie ścieramy na tarce mozzarellę, a pomidorki przekrajamy na pół. Po 5 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy je startym serem, a na wierzchu wykładamy przepołowione pomidorki. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Po wyjęciu na wierzchu kładziemy kilka świeżych liści bazylii.


