
Babeczki dyniowe z mąki orkiszowej
- jajka: 2 szt.
- syrop klonowy: 1 łyżka stołowa
- rodzynki: 100 g
- proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
- orzechy pekan: 25 g
- cynamon: 2 łyżeczki
- orzechy pekan: 25 g
- mąka orkiszowa: 175 g
- mleko roślinne: 125 ml
- jogurt grecki: 125 ml
- imbir: 0.5 łyżeczki
- przyprawa do piernika: 0.5 łyżeczki
- dynia: 200 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal167
- tłuszcz5g
- tłuszcz nasycony0.7g
- węglowodany23g
- cukry10g
- błonnik3g
- białko5g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni/180 stopni z termoobiegiem/gaz 6, wykładamy foremkę na muffiny 10-11 papilotkami i cienko smarujemy olejem (inaczej masa będzie się przyklejała do papieru) – ewentualnie używamy silikonowych foremek. Ścieramy dynię na grubej tarce i wkładamy do miski, a następnie wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na pełną moc na 5 minut. Ugotowaną dynię miksujemy z przyprawami na gładką masę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Pieczenie: mieszamy jogurt, jajka, mleko owsiane i syrop klonowy z dynią, a następnie dodajemy mąkę, rodzynki i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mleka. Nakładamy masę do foremek na muffiny i posypujemy babeczki utłuczonymi orzechami pekan. Pieczemy przez 20-25 minut, aż muffinki wyrosną. Pozostawiamy do ostygnięcia i możemy podawać. Babecki dyniowe przechowujemy w chłodzie do trzech dni – w szczelnym pojemniku.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

