Porady:
- Do przygotowania batoników w klasycznej wersji należy użyć płatków owsianych błyskawicznych.
- Przepis na zdrowe batony można modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji. Polecamy spróbować ich z dodatkiem liofilizowanych owoców, takich jak maliny, borówki czy jabłka. Równie dobrze smakują z dodatkiem prażonych nasion słonecznika czy posiekanych na drobno prażonych pistacji.
- Wierzch batonów można oblać domową polewą na bazie gorzkiej czekolady. Tak przygotowane batoniki będą jednak zawierały więcej kalorii.
- Dietetyczne batoniki należy przechowywać w lodówce. Wówczas zachowają świeżość do tygodnia. W zamrażalniku można je trzymać przez maksymalnie 3 miesiące.
- Choć owies nie jest uznawany za zboże glutenowe, ze względu na jego silne zanieczyszczenie ziarnami innych zbóż, osoby z celiakią powinny na niego uważać. Wystarczy jednak zastąpić go mixem musli oznaczonym znakiem przekreślonego kłosa, by w pełni bezpiecznie cieszyć się smakiem dietetycznych batoników na diecie bezglutenowej
Notka redakcyjna:
Batony energetyczne – przed czy po treningu?
Zastanawiacie się co zjeść przed treningiem? Idealny posiłek nie może być zbyt obfity i ciężki, gdyż może to skutkować problemami żołądkowo–jelitowymi. Dietetycy zalecają by składał się on z mieszanki produktów węglowodanowych i białkowych oraz warzyw. Dobrze sprawdzi się więc klasyczny kurczak z ryżem, kanapka z jajkiem czy musli z jogurtem i owocami.
Nie zawsze jednak mamy warunki i czas na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. W takim przypadku dobrze sprawdzą się batony energetyczne lub inne przekąski bogatowęglowodanowe. Spożyte na godzinę przed planowaną aktywnością fizyczną dostarczą organizmowi potrzebnej dawki energii. Szczególnie polecane są przed treningiem cardio.
Ile kcal mają zdrowe batony bez pieczenia?
Oczywiście dokładna ilość kalorii w zdrowych batonikach może się różnić w zależności od ich wielkości oraz ilości i rodzaju użytych składników – może się ona wahać od około 200 do nawet 450 kalorii. Nie bez znaczenia jest również sposób obróbki termicznej.
Jeżeli jednak przygotujecie batoniki bez pieczenia zgodnie z przepisem zamieszczonym powyżej, możecie przyjąć, że zawierają one około 485 kcal w 100 g.