Reklama

Kapusta może nas zaskoczy! Z tego warzywa przygotujemy domowe chipsy, a konkretnie zdrowe chipsy z kapusty. Przyjemnie chrupią, pysznie smakują i są banalnie proste!

Składniki:

8 liści kapusty włoskiej (najlepiej zielonych
ale nie tych najbardziej zewnętrznych – chyba że nie są łykowate)
2–3 łyżki oliwy
1/2–1 łyżeczka ulubionej przyprawy (w moim przypadku asafetydy)
1/2–1 łyżeczka soli
płatki chili do posypania

Kroki przygotowania:

Liście kapusty rwiemy na małe kawałki
omijając grube nerwy. Wrzucamy do miski
zalewamy oliwą
dodajemy przyprawy i sól. Dokładnie mieszamy rękami i nacieramy oliwą każdy listek z osobna.
Układamy pojedynczą warstwą
luźno
na blaszkach do pieczenia
suszymy w piekarniku z funkcją termoobiegu w temp. 100°C
do czasu aż listki będą chrupiące. Jeśli lubimy
posypujemy płatkami chili.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Reklama

Porady:

Zobacz też: kiszone liście kapusty

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama