Porady:
- Do przygotowania nalewki czosnkowej najlepiej sprawdzi się białe wino gronowe, które wytwarzane jest bez dodatku wody czy cukru.
- Nalewkę z czosnku można także przyrządzić na bazie czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego.
- Wolicie nalewki o bardziej delikatnym posmaku? W takim wypadku możecie zdecydować się na zrobienie wina z czosnkiem bez dodatku spirytusu. Wystarczy, że zagotujecie trunek na wolnym ogniu, a następnie połączycie go z obranymi ząbkami czosnku. Całość należy pozostawić do wystudzenia (najlepiej na kilka godzin), a następnie przecedzić i rozlać do butelek.
- Przecedzanie nalewki z czosnku i spirytusu ułatwi specjalna butelka filtracyjna. Można ja znaleźć w większości hipermarketów budowlano-dekoracyjnych.
- Obrane ząbki czosnku polecamy rozgniatać w moździerzu wykonanym z drewna.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na smaczne i proste, domowe nalewki.
Notka redakcyjna:
Nalewka czosnkowa – właściwości
Nalewka z wina i czosnku ceniona jest nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale i ze względu na jej korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Połączenie jakościowego, naturalnego miodu, świeżych ząbków czosnku, spirytusu i wytrawnego wina białego wykazuje bowiem właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze. Regularne spożywanie nalewki może również przyczynić się do obniżenia ciśnienia.
To jednak nie koniec zalet czosnkowej nalewki. Skutecznie wspomaga ona również proces usuwania toksyn z organizmu. Trunek ten poprawia także przemianę materii. W medycynie naturalnej jest również używany do leczenia chorób górnych dróg oddechowych, a także przeziębienia i grypy. Zastanawiacie się, w jakiej ilości spożywać nalewkę? By zauważyć jej korzystne oddziaływanie, wystarczy przyjmować ją w ilości około 15–20 ml dziennie przez okres 2–3 miesięcy.
Inne pomysły na nalewki na czosnku
Czosnek to znany składnik rozmaitych nalewek, likierów i innych alkoholi. Szczególną popularnością cieszy się nalewka czosnkowa z miodem i cytryną. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Obrany czosnek (około 20 ząbków) należy pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do słoja. Następnie dodaje się do niego pokrojoną w ósemki cytrynę oraz wódkę (500 ml) z miodem (270 g). Po około 2 tygodniach nalewkę trzeba dokładnie przefiltrować przez gazę. Gotowe!
W najprostszej wersji nalewkę czosnkową można przygotować na bazie jedynie dwóch składników – wódki i czosnku. W takiej wersji obrane ząbki należy dokładnie rozgnieść w moździerzu i zalać alkoholem. Następnie całość przekłada się na około 10–14 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie trunek wystarczy przefiltrować przez gazę.